Plusklubben

Redan medlem i Plusklubben?

Oviss framtid för Jätten Vist

Artikel för dig som är medlem i Plusklubben 23 okt 2013 17:26

Huskvarna. Jätten Vist förfaller. Det skrev Jönköpings-Posten redan i somras. Nu, fyra månader senare, har berörda parter varit på plats för en bedömning.
– Det här är ett jätteviktigt vägmärke, säger kommunens kulturchef Ella Fronczak.

Anledningen till att bland annat skaparen Calle Örnemark och kommunens kulturchef Ella Fronczak var på plats vid Jätten Vist under gårdagen är att kulturförvaltningen fått förfrågan ifall den 45 år gamla träskulpturen är en fara för allmänheten och ifall området behöver stängas av.

Men redan nu kan Ella Fronczak säga att de inte tänker spärra av området med hjälp av någon inhägnad.

– Nej, det lockar ännu mer för barnen att gå nära. Det blir inte bra det heller. Man kan aldrig lova att den är ofarlig, och Calle själv säger att han påpekar för småbarnsföräldrar att man inte ska låta barn leka nära den, säger Ella Fronczak.

Vad får det kosta att rusta upp Jätten Vist?

– Jag vet inte. Inte några miljoner. Vi väntar först på bedömningen och sen får vi se. Jätten Vist är Jönköpings kommun. Det är historia med våra sagor och sägner. Där vi lever - det är där vår kultur är. Vi ska bevara den om det går, säger Ella Fronczak.

Öppna sinnen

Bengt-Åke Lindgren är ansvarig arbetsledare från kommunen. Det är första gången han är på plats för att få en uppfattning om hur Jätten mår.

– Jag kommer hit med öppna sinnen så får vi se vad som händer. Det här är en ekonomisk fråga. Börjar man riva i det kan det gå hur långt som helst om man har otur. Det gör sig ju inte självt liksom. Allting kostar pengar och allting tar tid. Det är bara frågan om vad det får kosta. Men kultur får ju ofta göra det, säger Bengt-Åke Lindgren.

Vad har ni för tidsplan?

– Vad som är akut nu är att ingenting får trilla ner som man kan få på sig, säger Bengt-Åke Lindgren.

kommentarer drivs av Disqus
Calle Örnemark, kommunens kulturchef Ella Fronczak och Eva-Karin Andén Dahlgren

Oviss framtid för Jätten Vist

Artikel för dig som är medlem i Plusklubben23 okt 2013 17:26

Jätten Vist förfaller. Det skrev Jönköpings-Posten redan i somras. Nu, fyra månader senare, har berörda parter varit på plats för en bedömning.
– Det här är ett jätteviktigt vägmärke, säger kommunens kulturchef Ella Fronczak.

Vill du se mer av innehållet?

Gå med i Plusklubben

 

Fri tillgång till allt på nolltid!

Bli medlem i Plusklubben och få direkt tillgång till exklusivt innehåll på vår nyhetssajt. Det kostar inte ett öre och du går med på några få sekunder. Registrera dig nu och utnyttja alla fördelar. Det vinner du på, alla dagar i veckan!

  • Kostnadsfritt medlemskap och busenkel registrering.
  • Exklusivt redaktionellt webbinnehåll som artiklar, krönikor, livesändningar m m.
  • Rabatter på t ex resor, evenemang, upplevelser, restauranger och nöjen.

Tillbaka till registreringen

Villkor

När du registrerar dig samtycker du till att direkt och indirekt lämnade personuppgifter, inklusive e-post, får lagras och användas för nyhetsbrev, erbjudanden, inbjudningar och tävlingar och annan marknadsföring, samt för statistik och analys. Tidningen kan därigenom tillhandahålla tjänster som passar dig och dina intressen. Överenskommelsen är giltigt till dess du själv säger upp den genom att avregistrering.